Aanpak

Om bedrijven te kunnen laten concurreren met elkaar, zal er steeds meer op de kosten moeten worden gelet. Vanuit het bedrijfsleven is er dan ook een grote vraag naar goed opgeleide werknemers, die ervaring hebben opgedaan met het reduceren van verspillingen, het verhogen van het kwaliteitsniveau door first time right te produceren en de variatie in processen en producten terug te dringen. Bedrijfsprocessen verlopen niet beheerst, er spelen allerlei factoren een rol, waardoor het uiteindelijke eindresultaat niet aan de verwachtinngen voldoet.
Daarnaast kunnen steeds onverwachte gebeurtenissen zich voor doen. Denk aan de huidige Corona crisis. Ook kan een organisatie te maken krijgen met een financiële crisis. Dit soort gebeurtenissen zijn helaas niet te voorkomen. Alleen een financieel gezond bedrijf kan zich hier tegen wapenen. Het is dan ook van belang, dat een bedrijf met haar medewerkers voortdurend bezig is met verbetertrajecten, om op deze manier tegenslagen het hoofd te kunnen bieden.
Om te bepalen wat de oorzaken zijn van een bepaald probleem, dienen er eerst metingen verricht te worden. Uitgaande van een te lage productkwaliteit dient na gegaan te worden, waardoor dit veroorzaakt wordt. Dit kan te maken hebben met een bepaalde productgroep, een bepaalde component, verkeerde controle, onjuiste machine afstelling, ontwerpfout, verkeerde of ontbreken van een werkinstructie, te laag kennis niveau van de medewerker, verkeerde leverancier, beschadiging tijdens transport, onjuiste verpakking e.d. Door over de juiste periode te meten en voldoende gegevens te verzamelen, kan inzicht verkregen worden in de mogelijke oorzaken.

Als eenmaal de oorzaken bekend zijn, dan behoort een verdere analyse gedaan worden. De oorzaken dienen nader te bestudeerd te worden op de mogelijke impact en kosten voor het bedrijf. Het is niet mogelijk om alle oorzaken aan te pakken. Op basis van kennis en inzicht van betrokkenen, dienen er prioriteiten gesteld te worden aan het voorkomen van een probleem. Er kunnen hiervoor meerdere oplossingen bedacht worden.

De analyse kan gericht zijn op het in kaart brengen van de spreiding. Spreiding kan zich voordoen doordat medewerkers verschillende werkwijzen hanteren waardoor de doorlooptijd van een productie order toeneemt, de picktijd voor het verzamelen van orders in het magazijn persoonsafhankelijk is, de efficiency per ploeg verschillend is, de output per machine niet constant is e.d. Daarnaast kan er sprake zijn van verspillingen zoals te hoge voorraden, overproductie, het wachten op orders, te grote loopafstanden, het moeten zoeken naar gereedschappen. Er dient draagvlak te zijn voor de oplossing, bij de betrokken stakeholders. Zodra er een pilot is uitgevoerd, die werkbaar is, eventueel na aanpassing op basis van de PDCA cyclus, kan de oplossing ingevoerd worden.

Als er een oplossing gevonden is voor de problemen, dan kan het resultaat verbluffend zijn. Dit wil niet altijd zeggen dat elk product of resultaat steeds identiek is, maar de opbrengst zal onder de gegeven omstandigheden optimaal zijn. “De boer” kan tevreden terugkijken naar zijn verbetermaatregelen. Hij heeft nog wel als
taak om de oplossing te borgen.

Bij de oplossing gaat het uiteraard om een afweging tussen de kosten en baten. Het resultaat dient te leiden tot meer tevredenheid bij klanten en werknemers, een verlaging van de kosten en daardoor tot verhoging van de winst. Uiteindelijk heeft zowel de werknemer als het bedrijf baat bij de gekozen aanpak. De werknemer heeft een project tot een goed einde gebracht en hij of zij heeft aangetoond de geleerde kennis in de praktijk te brengen. Door regelmatig dit soort verbeteringen in te voeren, is de stap naar een volgende job een logisch gevolg. Voor het bedrijf is de werknemer van belang, omdat hij of zij een bijdrage heeft geleverd aan de continuïteit van het bedrijf, waardoor het bedrijf beter opgewassen is tegen onvoorziene omstandigheden.